3 березня – Всесвітній день дикої природи

 3 березня – Всесвітній день дикої природи 

        20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН (ГА ООН) на своїй 68-й сесії\ проголосила 3 березня – день підписання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), у 1973 році – Всесвітнім днем дикої природи з метою підвищення обізнаності про диких тварин та рослин у світі. При цьому Секретаріат CITES було визначено координатором з дотримання цього особливого дня для дикої природи в календарі ООН.

Зараз Всесвітній день дикої природи став найважливішим щорічним глобальним заходом, присвяченим дикій природі.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи «Ліси та засоби до існування: підтримання людей та збереження планети» відзначає центральну роль лісів та їх екосистемних послуг у забезпеченні добробуту сотень мільйонів людей у всьому світі, і особливо корінних та місцевих громад, які історично пов’язані з лісами та прилеглими до них територіями. Це узгоджується з цілями сталого розвитку ООН у частині зобов’язань щодо подолання бідності, забезпечення сталого використання ресурсів та збереження життя на Землі.

Ліси та екосистемні послуги, що надаються ними, в даний час опиняються на перехресті безлічі планетних криз, з якими стикається людство, від змін клімату до втрати біорізноманіття та наслідків пандемії COVID-19 на здоров’я, соціальну та економічну ситуацію.

Цьогорічний Всесвітній день дикої природи має на меті підвищити обізнаність про величезну цінність лісів та видів дикої природи, що мешкають у лісах, їх невід’ємний зв’язок із рівнем життя корінних народів і місцевих громад, пропагувати цінність традиційних практик та знань, що сприяють встановленню більш стійких відносин із цими важливими природними системами та просування моделі і практики управління лісами та лісовими ресурсами, які враховують як добробут людини, так і довгострокове збереження лісів, видів дикої фауни, що мешкають у лісах, флори і екосистем, які вони підтримують.

Секретаріат Конвенції у своєму зверненні з нагоди відзначення Всесвітнього дня дикої природи серед іншого закликає всі держави-члени та організації ООН, інші глобальні, регіональні та субрегіональні організації, неурядові та молодіжні організації і всіх заінтересованих осіб: підвищувати обізнаність щодо теми Всесвітнього дня дикої природи 2021, організовувати кампанії на підтримку збереження та сталого використання лісової дикої природи та екосистем, з особливим акцентом, коли це можливо, на традиційні знання та засоби існування корінних народів і місцевих громад, пропонує якомога ширше використовувати логотип Всесвітнього дня дикої природи.

У Тернопільській області понад 200 тис. гектарів займають ліси. У межах державного лісового фонду близько 44,8 тис. гектарів лісів (29,3%) віднесені до природно-заповідного фонду. Особливою цінністю є ділянки лісів у межах природного заповідника „Медобори”, національних природних парків „Дністровський каньйон” та „Кременецькі гори”, лісових заказників „Дача Галілея” та „Суразька дача”, багатьох інших заказників і пам’яток природи.

Під міжнародною охороною сьогодні перебуває близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин. У межах Тернопільської області зростають 39 види флори та проживають 68 видів фауни, занесені до додатків Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), а також 12 видів флори і 187 видів фауни, занесені до додатків Конвенції про охорону дикої флори і фауни і природних середовищ існування в Європі.

Пропонуємо всім підприємствам, установам, організаціям, іншим зацікавленим сторонам, включаючи громадське суспільство долучитися до охорони дикої природи з метою збереження її для майбутніх поколінь, а у Всесвітній день дикої природи провести заходи з відзначення цього Міжнародного дня.

 

Джерело: Управління екології та природних ресурсів Тернопільської області