ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ  тісно співпрацює  з екологічно орієнтованими підприємствами регіону

Кафедра екології та охорони здоров’я в рамках вивчення дисципліни «Управління та поводження з відходами» провели навчально-практичний тренінг із використанням елементів дуальної освіти на базі двох сміттєпереробних підприємств Тернопільщини. Викладачами та студентами було опрацьовано досвід компаній «Еко баланс Тер» та «Катруб» зі збирання, сортування та переробки відходів комунальної та промислової сфери. Учасники тренінгу відвідали полігон ТПВ, сортувальне підприємство, підприємство із переробки вторсировини, рециклінгу і виробництва крихти.

Екологічна ситуація із ТПВ в Україні доволі непроста. Незважаючи на модернізоване законодавство, посилені вимоги до сортування та переробки відходів, імплементацію європейських норм, абсолютна кількість громад так і не забезпечила належної системи управління та поводження зі сміттям різного походження. Складним залишається питання паспортизації полігонів ТПВ, роздільного збору на рівні територіальних громад та цивілізованої утилізації.

Компанія «Катруб» є лідером галузі сміттєпереробки у Західному регіоні України та за роки своєї діяльності впровадила чимало екологічно орієнтованих рішень. Серед них – унікальна система водоочистки на підприємстві, яка дозволяє радикально знизити водоспоживання та забезпечити очищення води для потреб виробництва.

Науковцями Навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури у співпраці із управлінням екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА розроблено «Регіональний план поводження з відходами Тернопільської області на період до 2030 року». Для Монастириської міської ТГ, Скориківської та Купчинецької сільських ТГ фахівцями кафедри екології та охорони здоров’я розробляються та впроваджуються екологічні профільні програми та природоохоронні проєкти, в тому числі, які стосуються благоустрою населених пунктів і розв’язання проблем сміття на території цих громад.

 

Author